Kvalitní oleje pro kvalitní masáž

Masážní olejeHlavním cílem masážních olejů je promazání kůže a snížení tření při provádění masáže. Nesmíme zapomenout na to, že oleje také vyživují pokožku. Masážní oleje se snadno vstřebávají.

Existuje celá řada olejů určených na masáž. Najdete je v každém obchodě s kosmetikou či ve specializovaných prodejnách a e-shopech.

Jaké oleje zvolit

Je důležité znát rozdíly mezi jednotlivými oleji. Některé oleje zanechávají na vaší pokožce mastný film, který se obtížněji odstraňuje, to by někomu mohlo z masáže navodit nepříjemný pocit a pokazit celkový dojem. V takovýchto případech je lepší zvolit lehčí oleje, které se vstřebávají mnohem rychleji.

"Na některé masážní oleje můžete být alergičtí"

U některých olejů se vám může zdát, že mírně zapáchají a v krajním případě vám nevhodný olej může podráždit pokožku nebo vyvolat alergickou reakci. Ta je způsobena přecitlivělostí organizmu na rostliny či ovoce, ze kterých jsou oleje vyrobeny.
Z těchto důvodu vám některé z masážních olejů představíme:

Slunečnicový olej

Patří do skupiny olejů velmi lehkých, ovšem jeho vstřebávání do pokožky je těžší. Slunečnicový olej obsahuje kyseliny linolové, kyseliny olejové a také lecitin, tokoferoly, karotenoidy, vosky a velké množství vitaminu E.Masážní slunečnicový olejJe to netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice. 

Chemické vlastnosti slunečnicového oleje napomáhají udržovat zdravý vzhled kůže, odstraňuje mrtvé buňky, působí proti stárnutí a napomáhá hojení akné a ekzémů. Díky vysokému obsahu vitaminu E olej výborně hojí a regeneruje.  Nezapomeňme, že vyplachování ústní dutiny slunečnicovým olejem napomáhá k detoxikaci celého těla.

"Slunečnicový olej se často míchá s jinými druhy olejů"

Jestliže slunečnicový olej používáte dlouhodobě a ve větším množství, může vysušovat pokožku. Proto je vhodné míchat jej s jinými druhy rostlinných olejů lisovaných za studena (mandlový olej, meruňkový olej…).

Citronový olej

Je jeden z nejpoužívanějších masážních olejů. Získává se ze zralých zelených citronů, ale také z citronové trávy a citronové verbeny. Tento olej patří mezi lehké masážní oleje a leze ho snadno roztírat na pokožku. Citronový olej se do kůže vstřebává postupně, a proto vám na masáž stačí malé množství.

"Citronový olej je vhodný na masáž i do koupele"

Citronový olej je povzbuzující pro pleť trpící špatným krevním oběhem a pomalým lymfatickým systémem, má antioxidační účinky, tlumí bolest svalů a kloubů, napomáhá snižovat horečku, celkově uklidňuje a mírně snižuje krevní tlak. Citronový olej je vhodný k masáži, ale i do koupele.

Meruňkový olej

Masážní olej z meruněkMeruňkový olej obsahuje velké množství vitamínu A, vitamín C, vitamín E. Získává se z jader meruněk, která obsahují 40% až 50% oleje. Tento olej patří mezi jemné lehké oleje, velmi dobře se vstřebává, nezanechává mastnou vrstvu a dodává kůži výživné látky. Pro kůži je také velice výhodný pro svůj veliký obsah kyseliny linoleové, která pomáhá udržet rovnováhu vlhkosti a pevnosti pokožky.

Vitamíny A a E, které meruňkový olej obsahuje, napomáhají zpomalit stárnutí, působí protizánětlivě a uklidňuje drobné kožní onemocnění (např.: ekzém).

"Olej z jojoby pomáha při problémech s akné"

Olej z jojoby

Jojobový olej se získává ze semen keře Simmondsia chinensis (česky Simondsie čínská). Ovšem ve skutečnosti to není olej, ale kapalný vosk s vysokým obsahem biologicky cenných nenasycených mastných kyselin a vitamínu E. Tento olej je velmi podobný lidskému mazu, který vytvářejí mazové žlázy. Jojobový olej poskytuje celodenní hydrataci, a protože má antibakteriální vlastnosti, lze ho ve většině případů použít na akné. Jojobový olej se dobře vstřebává a pro jeho vlastnosti je vhodné ho používat pravidelně.

Masážní olej z ořechů.Ořechový olej

Ořechů, ze kterých se vyrábí masážní olej je mnoho (vlašské ořechy, lískové ořechy, burské ořechy, ale i mandle, kokos atd..). Zmíníme se o oleji z vlašských ořechů. Tento olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny a vitamin E, B1, B6. Velice oblíbený je pro svou nedráždivost, jemnost a snadné vstřebávání.

Olej z vlašských ořechů je znám jako antioxidant, je zklidňující a osvěžující, ale lze ho používat při kožních onemocnění (ekzémy, lupénka, plísňové infekce či hojení ran).